A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Агенція місцевого розвитку територіальних громад Полтавського району: основні здобутки

Дата: 30.09.2020 12:48
Кількість переглядів: 1560

Неабиякою проблемою для новостворюваних об’єднаних громад є брак підготовлених кадрів та фінансових ресурсів. Працівники колишніх сільрад часто не володіють актуальною інформацією про потенційні можливості розвитку громад. Виграють ті, хто робить ставку на професіоналів. Але це розуміння до багатьох приходить не одразу.

Ініціатором залучення фахівців для розвитку Новоселівської об’єднаної громади стала обласна депутатка Ірина Степаненко. Саме вона наполягла на необхідності створення на базі Новоселівської сільради Агенції місцевого розвитку територіальних громад Полтавського району. Яка б повною мірою застосовувала інструменти проектного менеджменту, стратегічного планування, міжмуніципального співробітництва для повноцінного розвитку громад новоствореної Новоселівської ОТГ.

Формування Агенції почалося ще на початку 2018 р. 6 червня 2018 р. офіційно зареєстровано договір про співробітництво шести сільських рад Полтавського району: Новоселівської, Надержинщинської, Нестеренківської, Черкасівської, Тахтаулівської та Бричківської. На підставі цього договору сільські ради зобов’язалися фінансували установу, яка мала надавати їм відповідні послуги. Організацію процесу створення Агенції здійснювала Юлія Попова, яка наразі є директоркою установи.

Після утворення Новоселівської ОТГ 30 червня 2019 року єдиним засновником Агенції стала Новоселівська сільська рада.

Нинішня діяльність Агенції спрямована на створення сприятливих умов для формування інвестиційної привабливості Новоселівської ОТГ, залучення інвестицій в її економіку, ресурсну та проектну підтримку сталого місцевого розвитку відповідно до сучасних тенденцій та з урахуванням потреб мешканців територіальної громади.

Основні види діяльності, що здійснюються Агенцією, можна умовно розбити на блоки: проектний менеджмент, організаційна робота, стратегічне планування, інформаційно-комунікаційна, проведення навчальних тренінгів.

Проектна діяльність включає підготовку проектів на різноманітні конкурси та гранти. Причому це як вітчизняні конкурси («Бюджет участі», «Конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області», «Екологічні ініціативи», «Молодь змінить Україну», ДФРР тощо ), так і зарубіжні (Active Citizens – грантова програма Британської ради, House of Europe — програма, що фінансується Європейським Союзом, а також «Людяність і взаємодопомога»: гуманітарна ініціатива проти пандемії від Міжнародного фонду «Відродження»). Всього за весь період діяльності було подано понад 50 заявок на різноманітні конкурси. З них 15 здобули перемогу і відповідне фінансування. В цілому станом на вересень 2020 року за рахунок проектної діяльності залучено понад 1200 тис. грн. на розвиток громади.

Так, у 2018 році перемога у конкурсах 2-х проектів дозволила закупити пожежно-рятувальне оснащення для Місцевої пожежної охорони (на суму 100 тис. грн.) та здійснити поточний ремонт Новоселівського сільського будинку культури (на 120 тис. грн.).

2019 року за грантові кошти в громаді побудовано дитячий майданчик в с. Терентіївка (150 тис. грн.), придбано контейнери для відходів в с. Нестеренки (150 тис. грн.).

Закуплено сучасне обладнання, засоби зв’язку і спеціальне спорядження для працівників пожежної команди (400 тис. грн.). Завдячуючи тому, що Агенція залучила ресурси, а Ірина Вікторівна попіклувалася про виділення з обласного ДСНС пожежного автомобіля, команда МПО змогла повноцінно працювати і надавати послуги населенню.

Ми нарощуємо темпи і вже цього року завдяки проектній діяльності наші мешканці можуть відпочивати на «Острові» на р. Свинківка поблизу с. Терентіївка, проводити туристичні змагання і займатися спортом на туристичній смузі перешкод в с. Рунівщина. Придбано також контейнери для відходів у села Божкове, Вільхівщина та ін., вперше проведено фестиваль дитячої пісні «Молоді таланти», участь у якому взяли понад 34 учасника з усього Полтавського району. У процесі – реалізація 3-х проектів екологічного спрямування: «Екологічна стежка до Вільхівщинського заказника», «Амброзії – бій», «Раціональне використання деревної біомаси» - очікуємо кошти з обласної ради.

Глибоко переконані, що майбутнє – за прогресивною молоддю. Тому ми докладаємо максимум зусиль, щоб створити молоді всі умови для навчання, особистого розвитку, дозвілля. Не гірші, ніж у жителів міста, а навіть кращі. Щоб вони пишалися своєю громадою, і де б не були – прагнули повернутися додому і тут працювати. Для цього маємо на меті створити кілька громадських просторів. Це і пляжні зони відпочинку на свіжому повітрі, і мультифункціональні простори на базі клубів чи бібліотек. Уже сьогодні разом з місцевими жителями, депутатами, за підтримки обласного депутата Ірини Вікторівни та представників місцевого бізнесу втілили декілька таких проектів. Облаштовані зони відпочинку на березі р. Свинківка (с. Рунівщина) і р. Коломак (с. Черкасівка і с. Вільховий Ріг).

Створено два сучасних мультифункціональних простори – Центр громадської активності на базі Рунівщинської бібліотеки та БібліоHUB – у Новоселівській бібліотеці.

Реалізація першого стала можливою завдяки перемозі у обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад (залучено 600 тис. грн). Проект БібліоHUB повністю реалізований за кошти  House of Europe (великий інфраструктурний грант у розмірі 6 тис. євро). 30 вересня заплановане урочисте відкриття цих громадських просторів.

 

Обидва проєкти передбачають трансформування бібліотечного простору в кращих європейських традиціях. Ці простори містять «workspace» з безкоштовним доступом до Інтернету та офісної техніки; відкриту платформу для спілкування, генерації нових ідей; публічний простір для проведення лекцій, гуртків, воркшопів, майстер-класів, тематичних вечірок, турнірів з настільних ігор, переглядів фільмів, інтелектуальних ігор, неформальних зустрічей з відомими людьми, дискусій, дитяча зона з пуфами, розмальовками, розвиваючими іграми, а також простір для людей старшого віку: курси комп’ютерної грамотності, майстер-класи щодо користування мобільними додатками, соціальними мережами та скайпом, тематичні зустрічі.

 

У планах – зробити найближчим часом подібні простори в Божківському, Божковому, Терентіївці, Мар’ївці  та інших селах.

Агенція сприяє участі сільської ради в різноманітних грантових програмах, ініційованих міжнародними організаціями та вітчизняними державними установами. Так, на початку коронавірусної пандемії медичні працівники закладів охорони здоров’я громади гостро потребували найнеобхідніших засобів захисту. Тому фахівець Агенції підготувала заявку на конкурс «Людяність і взаємодопомога»: гуманітарна ініціатива проти пандемії від Міжнародного фонду «Відродження». Дана заявка була підтримана конкурсною комісією і на початку липня медичні працівники отримали індивідуальні засоби захисту і дезінфекції, безконтактні термометри тощо на загальну суму 196 710 грн.

   

За сприяння Агенції Новоселівська ОТГ відібрана до участі в пілотному проекті Державного аграрного реєстру.  ДАР – це унікальна онлайн платформа, яка дозволяє фермеру зареєструвати в електронному кабінеті земельні ділянки у власності і в оренді, перевірити коректність даних на землю, виявити помилки в реєстрах і подати заявки на їх виправлення, а також перевірити відповідність даних про майнові права на землю. Даний проєкт дасть змогу доступу до державних програм підтримки і фінансування сільськогосподарських виробників. В рамках цього проекту відбуваються навчання спеціалістів відділу земельних відносин, просторового планування, розвитку територій та екологічної безпеки, проводяться наради з фермерами.

Організаційна робота передбачає тісну співпрацю з усіма установами і відділами виконкому сільської ради, а також з іншими органами місцевого самоврядування Полтавської області, громадськими організаціями та представниками бізнесу. В рамках проектної діяльності Агенція співпрацює з ГО «Інститут аналітики та адвокації», ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини», БО "Фонд регіонального та місцевого розвитку "СИНЕРГІЯ", ГО «Полтавська платформа». Партнери у сфері поводження з відходами – ГО «Полтава без сміття» та ФОП Пісоцька. Агенція активно просуває місцеву Ферму лісовий равлик на місцевому і регіональному рівні. Інформація про Ферму як привабливий туристичний об’єкт  розміщена на сайті Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА, на сайті сільської ради та в соціальних мережах.  Завдяки цьому у підприємця значно підвищився туристичний потік, збільшилися обсяги доходів, а отже і податки, які він сплачує до місцевого бюджету. Ці кошти ми зможемо спрямувати на розвиток громади. Окрім цього, Агенція розміщує інформацію про актуальні конкурси і гранти для підприємців, про можливості отримання пільгових кредитів та інші матеріали, які стануть в нагоді для суб’єктів господарювання.

Важливий напрям роботи Агенції – організація міжмуніципального співробітництва громад та звітування про його результати перед ОДА і Мінрегіонбудом. На підставі договорів про співпрацю відбувалося спільне утримання сільськими радами  (до об’єднання громад-партнерів в Новоселівську ОТГ) таких установ як КУ «Агенція місцевого розвитку», КО «Місцева пожежна охорона», КП «Турбота». Наразі на засадах міжмуніципальної співпраці успішно працює СКП «Полтавський міжрайонний центр стоматології». До Новоселівської ОТГ долучилися 7 сільських рад Полтавського району і 2 сільських ради Новосанжарського району. Разом вони утримують заклад, який надає медичну стоматологічну допомогу та медичні стоматологічні послуги як мешканцям нашої громади, так і жителям Полтавського і Новосанжарського районів. В Реєстрі договорів про співробітництво громад Мінрегіонбуду така практика утворення спільного підприємства, так само, як і Агенції – є унікальною.

Ще одне унікальне нововведення в Новоселівській громаді, ініційоване Агенцією, є запровадження конкурсу між командами навчальних закладів по сортуванню твердих побутових відходів. Метою конкурсу «Життя без сміття!» є створення безпечного екологічного середовища у населених пунктах громади шляхом запровадження практики сортування твердих побутових відходів. Три команди протягом 2-х місяців збирають вторинну сировину на території своїх сіл до приймальних пунктів. Після цього працівники ФОП Пісоцька приїздять до пунктів прийому, зважують усі види вторинної сировини (ПЕТ, скло, папір) і відправляють вторинну сировину на переробку. Усі кошти, зібрані від зданої вторсировини, використовуються на потреби команд-учасниць проекту. Таким чином ми досягаємо одразу кількох результатів: переробляється вторинна сировина, цим самим ми зберігаємо природні ресурси; населені пункти позбавляються від сміття, зникають стихійні сміттєзвалища, що сприяє покращенню навколишнього природного середовища і благоустрою сіл; зменшуються об’єми відходів, яке вивозить на звалище КП «Турбота», що дозволяє економити бюджетні кошти; відбувається згуртування всієї громади – до учнівських команд активно долучаються вчителі, батьки, працівники сільської ради і старостатів, власники місцевого бізнесу; учасники конкурсу мають змогу «заробити» кошти.

Стратегічне планування. Формування спроможної громади не можливе без продуманого плану дій. В Новоселівській ОТГ використовується стратегічний підхід до планування збалансованого територіального розвитку. Такий підхід дає можливість органам місцевого самоврядування спрямовувати спільні зусилля громади на розв’язання нагальних економічних, соціальних, екологічних проблем, активно впливати на стабілізацію ситуації у соціально-економічній та суспільно-політичній сферах, максимально використовується величезний потенціал територій для активізації економічних перетворень та розвитку територіальної громади.

Фахівець Агенції долучається до розроблення програм і планів сільської ради. На завершальному етапі – розробка Стратегії Новоселівської ОТГ до 2027 року. Стратегія – це надзвичайно важливий документ, який є своєрідним планом дій для досягнення головної мети – благополуччя мешканців усієї громади. Вона включає головні цілі та конкретні заходи для їх досягнення. Наявність у громаді Стратегії є індикатором того, що її керівництво знає, в якому напрямі треба рухатись і які послідовні дії слід виконувати. А потенційний інвестор може отримати необхідну інформацію для того, щоб прийняти рішення про співпрацю з громадою.

Інформаційно-комунікаційна діяльність Агенції направлена на висвітлення для широкого загалу як своїх результатів роботи, так і роботи молодої команди  Новоселівської ОТГ. Люди мають бути проінформовані про роботу виконавчого апарату і депутатів ради, про рішення, які приймаються на сесії депутатами, про проведені та заплановані заходи, про програми розвитку громади, про важливі події та новини. Для цього створено веб-сайт Новоселівської сільської ради https://novoselivka-gromada.gov.ua/ і її сторінку в мережі Face Book https://www.facebook.com/novoselotg Ці сторінки кожного дня наповнюються актуальним контентом і висвітлюють життя громади.

Агенцією розроблено і розміщено на сайті відео-каталог місцевих майстрів Новоселівської ОТГ, каталог послуг майстерні державної установи «Божківська виправна колонія №16» відео презентацію Вільхівщинського заказника, відео «Історія Новоселівської громади».

Активні і екологічно свідомі учні 9-11 класів Божківського НВК під керівництвом Вчителя Надії Васюкової уже кілька років поспіль займаються сортуванням відходів у селі Божківське. Вони самостійно виготовили сітки для збору склотари, пластику та розмістили їх в центрі села. Зібрану вторинну сировину самостійно відвозили до м. Полтава. Коли про завзятих еко-активістів дізналася Юлія Попова, вона запропонувала їм об’єднатися в Екоклуб «Зелені вітрила» і взялася активно організовувати роботу команди. Одразу створила однойменну сторінку в мережі Face Book https://www.facebook.com/zelenivitrula. Знайшла партнерку-підприємницю, яка погодилася приїздити в с. Божківське і забирати відсортовану вторинну сировину. Звернулася з клопотанням до керівництва сільської ради про виділення приміщення для прийому вторинної сировини.

Паралельно з цим відбувалося просування здобутків Екоклубу «Зелені вітрила»:

  • у конкурсі “Краща громадська ініціатива 2018” проект “Організація Екологічного клубу «Зелені вітрила»” було відзначено організаторами конкурсу. Представники екоклубу були запрошені запрошення форум "Від ідеї до успіху. Місцеві ініціативи змінюють життя українських громад” в м. Луцьк. Проїзд, проживання, харчування були сплачені за кошти організаторів. Екоактивісти отримали подарунки, а їх ініціативу опубліковано в дайджесті «Історії успіху громадських ініціатив» http://ngonetwork.org.ua/organizatsiya-ekologichnogo-klubu-zeleni-vitryla-na-bazi-bozhkivskogo-nvk/?fbclid=IwAR1OiHoDQ55tUNH027WbTvSXQojzeziVXeguz5k2pd6Fx0c0tFa08odGEXI
  • у конкурсі «Історія екорозвитку моєї громади» журі відмітило досягнення екоактивістів і нагородили учасників Екоклубу призами https://www.facebook.com/Agency.of.Poltava.District/posts/734555897298186

Окрім цього, налагоджено співпрацю з ГО «Полтава без сміття», учасники якої приїжджають у населені пункти громади і збирають вторсировину у населення

Агенція комунікує з департаментами і відділами Полтавської обласної ради і обласної адміністрації, представниками громадських організацій і бізнесових структур з тим, щоб максимально залучити усі можливі ресурси для розвитку громади.

Новоселівська об’єднана громада є унікальною, бо в ній живуть унікальні люди. Вона просто приречена на успіх, бо в ній злагоджено працює молода команда, невід’ємною складовою якої є Агенція розвитку!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь