Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Визначаємо вектори міжнародної співпраці в Новоселівській громаді

Дата: 24.04.2023 09:18
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

21 квітня 2023 року в селі Божківське Новоселівської громади відбулася діалогова зустріч на тему «Міжнародне співробітництво в освіті». Серед учасників – представники закладів освіти, депутати, комунальних установ, закладів культури, тобто, ті, хто безпосередньо приймає участь в освітньому процесі, та ті, хто приймає управлінські рішення, а також батьки дітей.

 

Під час зустрічі  жителі громади разом із представниками органів влади обговорили, зокрема, такі моменти:

  1. Що ми хочемо (результат): освічена молодь, конкурентоспроможна в європейській спільноті, яка розбудовуватиме майбутнє громади;
  2. Що ми маємо вже зараз, аби розпочати процес;
  3. Які існують ризики (що перешкоджає);
  4. Хто може допомогти;
  5. Чого бракує для досягнення мети.

Фото без опису Фото без опису

У ході зустрічі обговорили різні думки учасників, їх позиції, щодо теми обговорення: одні акцентували увагу на першочерговій необхідності матеріально-технічного забезпечення даного процесу (облаштовані лінгафонні кабінети, обладнання для STEM-освіти, винагорода залученим сторонам – репетиторам, експертам тощо), інші – на ініціативності й підтримці освітян з боку родин. Одностайно дійшли висновку, що необхідна мотивація як з боку дітей /родин, так і з боку вчителів та органів місцевого самоврядування.

 

Дійшли також консенсусу в питанні необхідності налагодження міжнародної співпраці в освітньому середовищі вже зараз, оскільки «… ми рухаємося до членства в ЄС, а це означає, що маємо відповідати рівню європейської освіти». Для цього потрібно вивчати мови. У результаті пріоритезації напрямів співробітництва виділили 3 окремих вектори: екологічна сфера (Божківський ліцей), STEM -освіта і туризм.

 

На завершення зустрічі домовились про наступне: 1) обговорити напрацьовані матеріали у своїх колективах, навчальних закладах, а також з батьками учнів 2) провести наступну зустріч у червні і запросити ширше коло учасників, щоб почути їх думку і скласти детальний план подальших дій для досягнення мети.

Фото без опису

 

Додамо, що консультаційну та інформаційну підтримку діалогових заходів надається в рамках проєкту “Лабораторії творчого діалогу в громадах”, що реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки  «U-LEAD з Європою». Під час першого етапу проєкту 240 представників ОМС з 12 регіонів України пройшли навчання і дізналися як будувати діалог з мешканцями для вирішення спільних проблем, більш активно залучати їх до життя громади, здобули практичні підходи щодо взаємодії влади і громади, їх підтримки та взаєморозуміння під час прийняття рішень. Крім того, усі учасники тренінгів проводили дослідження та разом із жителями визначали по декілька актуальних проблем суспільного життя своєї громади для їх подальшого  обговорення і вирішення  за допомогою діалогів. В рамках проєкту в кожній громаді відбудуться щонайменше два громадські обговорення цих питань із залученням всіх заінтересованих сторін.

 

Проєкт реалізується в рамках програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь