Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

В рамках реалізації проєкту "Сортуй відходи – збережи природу", що реалізується в громаді ГО «Перспектива» публікує пам’ятку – як правильно збирати відходи у роздільний спосіб

Дата: 03.11.2021 13:25
Кількість переглядів: 373

Як правильно відсортувати відходи

В рамках реалізації проекту «Сортуй відходи – збережи природу», що реалізується в громаді ГО «Перспектива» проводимо інформаційну кампанію щодо необхідності сортувати відходи домогосподарств. Для зручності публікуємо пам’ятку – як правильно збирати відходи у роздільний спосіб.

 

Фото без опису

 

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА СОРТУВАННЯ

Перш за все, зберігайте органічні відходи і вторсировину в різних контейнерах.
• Збирайте та сортуйте лише чисту сировину. Для цього обов’язково промивайте тару від залишків їжі та жиру, видаляйте етикетку, кришку.
• Ущільнюйте сміття, щоб воно займало менше місця. Сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластика — так вони займуть менше місця;
• Збирайте окремо пластикові кришки.

ВТОРОСИРОВИНА ЗА КАТЕГОРІЯМИ

Перш ніж приступати до сортування варто підготувати контейнери, у які будете класти той чи інший вид сміття. Їх має бути хоча б 5: для паперу, метала, скла, пластика та органіки. «Просунуті» користувачі розділяють пластик та поліетилен, макулатуру та Tetra Pak. Ще існує категорія «небезпечне сміття», яке ми розглянемо наприкінці інструкції.

 

Папір

Що входить до категорії: газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти, зошити, чистий та використаний папір для нотаток та малювання, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперову тару.

Підготовка: скласти у плаский вигляд, сформувати окремим пакунком.
Не можна класти: чеки, серветки, використаний паперовий посуд, пачки від цигарок, пергамент, вологий чи забруднений папір і картон, фольгу та копіювальний папір, картонну тару для напоїв, плівку, фотографії, використані шпалери.

ВАЖЛИВО: Tetra Pak належить до категорії «пластик»!

 

Метал

Що входить до категорії: залізні кришки, алюмінієві та консервні бляшанки, будь-які металеві предмети.

Підготовка: очистити від залишків їжі (промити), максимально спресувати і скласти в окремий пакунок.

Не можна класти: вимащену у їжі або не до кінця спустошену тару.

Скло

Що входить до категорії: пляшки та банки від напоїв, косметики та ліків, бите скло (його треба скласти окремо в прозору скляну банку з кришкою)
Підготовка: промити від залишків продукту водою, злити воду, покласти в окремий пакунок

Не можна класти: порцеляна, жаростійке та ударостійке скло, лампочки, віконне та листове скло.

 

Пластик

Що входить до категорії: упаковки продуктів харчування, косметики, техніки та побутової хімії тощо. Пластик має 7 основних видів, з яких переробляти можна 1,2,4,5,6

Підготовка: розібратися, з якого саме виду пластику виготовлена річ. Для цього необхідно знайти на ній маркування (трикутник з цифрою (від 1 до 7) всередині і літерами внизу. Зустрічаються випадки, коли є лише літери.
Промивати упаковки від соків, молочної продукції, після чого скласти їх так, щоб вони стали пласкими.

Окремо збирати пластикові кришки.


Не можна класти: одноразові контейнери з магазинів і посуд; пінопластові підставки; обгортки цукерок; непрозорі ПЕТ-пляшки; пляшки з-під олії; пінопласт і пінополістирол (м’які пластикові контейнери і підкладки для упаковки продуктів); зубні щітки і трубочки для пиття; пакети з-під заморожених продуктів; пластикову упаковку з-під шоколаду, макаронів і круп; поліетиленові та целофанові пакети. Упаковки, де немає маркування (коду переробки) або стоїть № 3 чи 7. У такому випадку викидайте упаковку в загальне сміття.

 

Органічні відходи

Що входить до категорії: м’ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи, кімнатні рослини, деревина, квіти.

Підготовка: збирати в окремий пакунок. Якщо ви живете в квартирі, то викидайте органіку в спеціальний бак чи бак із загальним сміття. Якщо ж у вас є присадибна ділянка, то цей вид відходів бажано компостувати
Не можна класти: олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти, будь-які рідини, великі кістки, плівку, метал, скло, попіл, недопалки, вкритий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.

 

Небезпечні відходи

Що входить до категорії: ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, залишки масел та масляні фільтри, рештки клею та розчинників; хімікати та пестициди, ABS (будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони, ноутбуки)

Підготовка: зібрати у пакунок та віддати у пункт збору особливо небезпечних відходів

Не можна класти: пошкоджені чи розбиті ртутні термометри, які потрібно тримати окремо, у щільно закритій скляній банці з водою.

 

Залишкові відходи

Усе, що залишилося від вашого сміття, після роздільного збору – це залишкові відходи, які відправляються на полігон.

Зазвичай це засоби гігієни, упаковки та продукти без маркування, наприклад, одноразові бритви та зубні щітки, обгортки від цукерок з фольгою, вологі серветки, скотч, чеки та зламані речі.

Важливо розуміти, що такі нескладні речі суттєво зменшать обсяги сміття і вбережуть від небезпеки.

.

 

На перший погляд сортування сміття здається складною справою. Але якщо потренуватись та добре запам’ятати описані вище типи відходів, то можна легко цьому навчитися та перетворити сортування в надзвичайно корисну звичку!

 

Захід відбувається в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», який реалізується Kyiv Dialogue за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

На Полтавщині проєкт реалізується спільно з Місцевою асоціацією органів місцевого самоврядування Асоціація відкритих міст

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь