A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Стан справ в освіті Новоселівської громади

Дата: 11.02.2021 10:24
Кількість переглядів: 1272

На третій позачерговій сесії Новоселівської сільської ради, яка відбулася 26 січня 2021 року депутати остаточно прийняли в комунальну власність нашої громади заклади шкільної та дошкільної освіти. Та передали їх в управління відділу освіти виконавчого комітету Новоселівської сільської ради. Від цього дня розпочався новий етап у розвитку освітнього простору нашої громади.

Фото без опису Фото без опису

Особисто я, ще будучи заступником сільського голови, так і після обрання на посаду голови, неодноразово об’їздив усі школи та дитячі садочки. Спілкувався з працівниками та батьками, кожного разу виявляючи все більше і більше проблем та невирішених питань, які роками накопичувались і жодним чином не вирішувались. Разом з обласним депутатом Іриною Вікторівною Степаненко та за її безпосередньої участі, ми знайшли фінансові можливості, щоб побудувати сучасний харчоблок в Новоселівській школі, спортивний мультифункціональний майданчик, частково відремонтувати покрівлю та змінити систему опалення в Мар’ївській школі, розпочавши процес її реконструкції під початкову школу та дитячий садок, встановити нові металеві двері на пожежних входах Божківського НВК. За зверненням батьків в деякі класи та садочок закупити шкільні та ігрові приладдя. В Рунівщинському садочку відремонтувати санвузол та двері тощо. Однак це маленька крапля в морі, по відношенню до того, що ще ми маємо зробити в найкоротший час, для того, щоб наші діти навчались в сучасних комфортних умовах. А головне, щоб вони повернулись до наших закладів освіти з інших громад.

Кожного дня я отримую безліч дзвінків від батьків зі скаргами та порадами щодо освітнього процесу. Узагальнивши левову частину даних звернень, дослідивши максимальну кількість нормативно-правових актів щодо освітніх вимог, комісійно (разом з заступником сільського голови громади Наталією Базавлук, та в.о. начальника відділу освіти виконавчого комітету Новоселівської сільської ради Тетяною Симітко) ми проінспектували школи і садочки. Хочу відверто довести до відома громади реальний стан справ, існуючі проблеми, шляхи їх вирішення та плани на найближчий час.

Дошкільна освіта

Новоселівська громада має два дошкільних навчальних заклади – садочки в с. Рунівщина (21 діток, місця відсутні) та с. Божківське (33 дитини на 32 ліжка). І це найбільша проблема! Лише два на майже 6 тис. населення! Дітей нашої громади возять в садочки Козлівщини, Степного, Ковалівки, Полтави тощо.

Щоб якнайшвидше виправити цю неприпустиму ситуацію, ми терміново розпочали роботи по коригуванню проекту реконструкції Мар’ївської школи першого ступеню під створення початкової школи (1-4 класи) з садочком. Найближчим часом ми  замовимо проект реконструкції частини приміщення Новоселівського будинку культури під дитячий садочок на 50 дітей. Звернемось до виправної колонії №29 з проханням передати на баланс сільської ради приміщення бувшого садочку в с. Божківське для його подальшого капітального ремонту та відновлення діяльності, який може орієнтовно прийняти 100 дітей. Доручено відділу освіти разом з Агенцією місцевого розвитку Новоселівської громади спланувати та віднайти всі можливі джерела фінансування даних робіт, включаючи обласні, загальнодержавні та міжнародні програми.

                                                  Шкільна освіта

Стосовно шкільної освіти, хотів би розпочати з головного, а саме що стосується всіх навчальних закладів Новоселівської громади. Для уникнення будь-яких неправдивих пліток чи чуток, які останнім часом розповсюджуються між батьками та вчителями стосовно долі шкіл, хочу повідомити, що нашу громаду, які і всі інші громади України чекає процес оптимізації шкіл відповідно до вимог Закону України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту». Що це означає?

Законом України «Про повну загальну середню освіту» передбачено, що початкова освіта здобувається протягом чотирьох років (діє з вересня 2018 року забезпечується нашою громадою); базова середня освіта здобувається протягом п’яти років (починає діяти з вересня 2022 року школи будуть перепрофілійовані в гімназії, що будуть діяти в нашій громаді на постійній основі, тобто 9 класів навчання); профільна середня освіта здобувається протягом трьох років (буде здобуватись в профільних ліцеях з вересня 2027 року, які (маємо велику надію у зв’язку з поданим днями законопроектом про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту») будуть створені в усіх громадах незалежно від кількості населення.

Я прекрасно розумію соціальну напругу цього питання, однак, я хочу звернутись до всіх батьків, поставитись до цього з розумінням, щоб ми змогли завчасно налагодити навчальний процес, а батьки і діти обрати для себе місце навчання.

Згідно, наголошую, ПОПЕРЕДНЬОГО аналізу наповнюваності шкіл та садочків нашої громади, щоб ми максимально зберегли ці заклади, освітню субвенцію на оплату праці наших педагогічних працівників та робочі місця, ми маємо створити і забезпечити наповнюваністю учнів  наступну освітню мережу Новоселівської об’єднаної громади: Божквський НВК  (опорний заклад, у випадку внесення змін до закону – профільний Ліцей) -1-12 класи, Рінівщинська школа (філія опорного закладу) – 1-9 класи, Новоселівська школа (філія опорного закладу) – 1-9 класи, Марївська школа (філія опорного закладу) 1-4 класи. Нестеренківська школа буде приєднана до Марївської початкової школи.

Однак, остаточні висновки і рекомендації від МОН та Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА щодо освітньої мережі нашої громади, нам обіцяють надати до кінця травня цього року.

Незалежно від кінцевої структури оптимізованої освітньої мережі, - учням старших класів, як і всім іншим дітям, в якому б вони закладі освіти Новоселівської громади не навчались, буде забезпечено підвіз по території громади. Перевізники також підвозять і будуть підвозити дітей. Сільська рада компенсуватиме проїзд (зараз налагоджуємо процес детального обліку таких дітей), які користується маршрутками під час навчального процесу.

Найближчим часом ми проведемо наради в кожній школі разом з батьками стосовно вищезазначеної оптимізації для обговорення та вирішення всіх питань.

Тепер конкретно по проблемним питанням шкіл, виявлених під час інспектування, та шляхів їх вирішення:

  1. Жодна школа громади (включаючи садочки) не облаштована всім комплексом протипожежної безпеки. (З цього приводу провели комплексне обстеження всіх будівель, разом з представником ДСНС та склали повний перелік вимог для приведення їх у відповідність. Наразі розробляється кошторис на роботи та обладнання, після чого в найближчий час буде організовані та реалізовані всі необхідні заходи);
  2. Харчування дітей організовано тільки для початкових класів та дітей, які мають пільги. (Наразі вже розроблена програма харчування дітей старших класів на умовах спів фінансування з батьками. Після узгодження фінансової можливості бюджету відділу освіти стосовно відсотка фінансування, проект програми буде оприлюднено на сайті громади, сторінках в Фейсбук та по школам для обговорення. Однак, для прийняття даної програми виникає необхідність збільшення навантаження на харчоблоки в їдальнях шкіл, а саме в Божкіському НВК: потреба в закупівлі додаткового обладнання та посуду і заміні зношеного, введення додаткової півставки помічника кухаря. В Новоселівській ЗОШ: потреба в закупівлі додаткового посуду і заміні зношеного, введення додаткової ставки кухаря (бо ще є група продовженого дня). Рунівщинській ЗОШ: обладнання харчоблоку вщент зношене та застаріле, потребує повної заміни. В Нестеренківській та Мар’ївській школах взагалі відсутні харчоблоки, тому ми тимчасово забезпечили підвіз харчування до цих шкіл з Рунівщинської школи. Всі потреби зафіксували та одразу почнемо розробляти кошторис на придбання додаткового обладнання та посуду для харчоблоків, після чого в найближчий час буде організована процедура їх закупівлі);
  3. Матеріально-технічне забезпечення в своїй більшості та  в кожній школі вщент зношене, більшість з якого має вже понад 30-40 річну «історію» свого існування. Перераховувати все, що підлягає заміні не має сенсу, бо потребує майже все. Однак в першу чергу задача стоїть замінити парти, стільці та меблі. Укомплектувати профільні кабінети (біології, хімії, фізики та математики) наочним приладдям, частково замінити та придбати додаткову комп’ютерну техніку.

Потребу для кожного навчального закладу отримали. Наразі запустили процес повної інвентаризації та підготовку до списання застарілого чи приведеного у невідповідність обладнання, а також підготовку кошторисів для планування фінансів та процедур придбання нового обладнання.

  1. Шкільні автобуси:

(Відділом освіти подано заявку Департаменту освіти Полтавської ОДА на придбання нового шкільного автобусу для опорного закладу на умовах співфінансування, укладено договір на технічне обслуговування та ремонт всіх автобусів).

  1. В Рунівщинській, Новоселівській, Нестеренківській і Мар’ївській школах відсутні спортивні зали та будь-які приміщення для занять фізичною культурою. В Божквському НВК спортивна зала потребує капітального ремонту, відсутній елементарний спортивний інвентар, а той, що залишився в наявності, - важко вже назвати спортивним інвентарем. В Новоселівський школі в 2020 році збудували сучасний мальтифункціональний майданчик, на якому займатись фізкультурою можливо лише  у весняно-осінній період на подвір’ї.

Для придбання спортивного інвентарю будемо відшукувати терміново кошти, однак для забезпечення дітей спортивними залами, та майданчиками необхідні великі кошти. Наразі за власні кошти громади немає реальної можливості їх побудувати, тому разом з відділом освіти, Агенцією місцевого розвитку нашої громади відшуковуємо всі можливі програми та гранти, щоб знайти можливість спів фінансувати створення цих об’єктів. Не обіцяю, що буде швидко, але про будь-яку можливість будемо інформувати додатково та прохати бути якомога активнішими при голосуванні, якщо ці програми будуть передбачати таку вимогу);

  1. Обов’язкові медичні кабінети відсутні в Божківському НВК, Нестеренківській і Мар’ївській школах. В Рунівщинській та Новоселівській ЗОШ медичний кабінет є, але не забезпечений відповідним обладнанням та ліками, (наразі розробляємо зведений кошторис на придбання обладнання для всіх медичних кабінетів та необхідних медичних препаратів згідно затверджених постанов МОЗ, після чого в найближчий час буде організована процедура їх закупівлі);
  2. Потребує відновлення та встановлення огорожі і попереджувальних знаків біля навчальних та дошкільних закладів. Даний комплекс робіт буде виконуватись після більш детального обстеження фахівцями, розроблення проектно-кошторисної документації та погодження з відповідними службами автодоріг.
  3. Відсутній якісний швидкісний інтернет в майже у всіх закладах освіти. Наразі вже складено кошториси по встановленню додаткового обладнання в усі навчальні заклади, щоб забезпечити швидкісним  інтернетом  кожну школу та WI-FI в кожен клас. В найближчий час роботи будуть виконані;
  4. Будівлі кожної школи (включаючи садочки) потребують здійснення як капітального так і поточного ремонтів, заміни систем опалення та сантехніки. Більш детально перелік та види робіт по кожному з навчальних закладів буде обстежено в найближчий час разом з архітекторами та будівельниками для складення відповідної технічної документації та кошторисів.

Ось такий стан справ в тій освітній спадщині яка нам дісталась! І це лише верхівка айсбергу!  Тепер необхідно докласти всіх можливих титанічних зусиль, щоб ми за максимально короткі терміни змогли вивести нашу систему освіти на найвищий рівень. Прошу всіх небайдужих мешканців долучатись до обговорення та допомоги. Будемо обговорювати та враховувати кожну пропозицію, зауваження та критику.

З приводу розвитку позашкільної освіти плани та напрацювання, напишу окремий пост в найближчий час.      



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь