Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Безпека бджіл при застосуванні пестицидів!

Дата: 15.05.2020 09:14
Кількість переглядів: 453

Керівникам сільгосппідприємств!

Фото без опису

 

З розвитком сільського господарства, з’явилося багато нових методів обробітку сільськогосподарських культур та нових видів пестицидів. Останнім часом випадки отруєння бджіл стали непоодинокими та спричиняють клопоту як пасічникам, які несуть збитки, так і сільському господарству – відповідачу.

Для виключення випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур рекомендуємо дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України:

1. Сповіщати власників пасік за три доби до хімічних обробок з зазначенням застосовуваних  пестицидів, місця (у радіусі 7 км.), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл.

2. Отримати у сільській раді, на території якої знаходиться сільськогосподарське підприємство інформацію про стаціонарні та кочові пасіки.

3. Обробку проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години.

4. Не допускати обробітку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

5. Забороняється проводити авіаційну обробку пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідливими та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т.п.);

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також – посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

6. Повідомити про виконання попереджувальних заходів Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавської області. Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли держреєстрацію і включені в перелік дозволених до застосування.

7. Обробітки рекомендуємо проводити в нельотний час ( після 21 год., або в нічний час). Якщо ж трапилося отруєння бджіл, то направити представника Вашого сільгосппідприємства до включення в склад робочої комісії по випадку отруєння бджіл.

Нагадуємо, що в разі не дотримання вимог керівник сільськогосподарського підприємства несе кримінальну відповідальність згідно з пунктами 6.2.1., 6.2.11.ДСП 8.8.1.2.001-98 та розділу 5 Держсанправил авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві від 18.12.96, № 382.

Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що не лише забезпечить відсутність судових тяжб з приводу відшкодування завданої шкоди, а й принесе користь обом сторонам, пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику с/г підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур не менш як на 25%, що запилені бджолами, а пересічним людям – продукти бджільництва для здоров’я та продукцію випущену с/г підприємствами на прилавках магазинів.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь