Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Звіт голови Новоселівської сільської ради перед територіальною громадою за 2022 рік 

Дата: 28.12.2022 11:41
Кількість переглядів: 467

Фото без опису

Розвиток громад беззаперечно є основою розвитку країни. Цього року в умовах воєнного стану ми маємо нові критерії успішності громади. На першому плані не лише площа громади і її географічне розташування, а питання виживання усіх сфер, безпека, ринок праці, культурне середовище, ведення бізнесу в умовах воєнного стану. 

За цей рік нами було докладено чимало зусиль, щоб Новоселівська територіальна громада мала розвиток. Авжеж повномасштабне вторгнення змінило наші плани, але не зупинило. 

 

Воєнні дії, інфляція, обмеження на фінансування видатків з місцевого бюджету, в цілому стали причиною неповної реалізації програм і проєктів, передбачених Планом у 2022 році. Разом з тим, протягом року були реалізовані не заплановані заходи, які потребували оперативного вирішення. Це, зокрема: допомога армії, облаштування блокпостів, забезпечення діяльності формувань тероборони (ДФТГ), ремонт дорожнього покриття (без співфінансування з Агенцією), укриттів у закладах освіти, встановлення камер відео нагляду, ремонт об’єктів критичної інфраструктури й створення умов для проживання внутрішньо-переміщених осіб (яких наразі понад 800) та інші – які носять соціально значущий характер і потребували негайного вирішення. 

 

Тож, що я робив на посаді голови Новоселівської громади протягом року? 

Дорожньо-транспортна  інфраструктура

Найскладніша проблема громади, як і більшості сіл України - стан дорожнього покриття на переважній більшості доріг. 

Цього року в Новоселівській громаді було частково  відремонтовано три дороги: аварійний ремонт С171933 Вільховий Ріг-Черкасівка, С171931 Божківське-Новоселівка, С171928/Мала Рублівка-Рунівщина/ -Рунівщина-Флорівка-Підгорне/-Петрашівка, С171929 Сягайли-Карнаухи, С171934 Черкасівка-Бурти, О 1719276 /Мала Рублівка-Рунівщина/ - Руновщина-Божково-Флорівка-Нова Кочубеївка, С171934 Черкасівка-Бурти. На ремонт вищевказаних було спрямовано 9 170 тис. грн. Роботи виконувала Агенція місцевих доріг.

Фото без опису

Обстежено та включено в план робіт для проведення капітального ремонту доріг в селі Божково С171935, Кованьківка О1719274, Крюково С171931, Сягайли С171929, Петрашівка С171928.

 

Торік Новоселівська громада однією з перших на Полтавщині долучилася до відновлення невеликих сільських доріг на умовах співфінансування з обласним Агентством місцевих доріг. Цього року наша співпраця продовжується. Громада визначила ділянки дороги для ремонту та спрямувала кошти, необхідні для ремонту. Саме на ремонт доріг було спрямовано 12 мільйонів гривень з бюджету Новоселівської сільської ради. 

Також цього року закуплено та встановлено дев’ять зупинок громадського транспорту на суму 599 тис.грн., які будуть встановлені в таких населених пунктах: с. Терентіївка, с. Опішняни, с. Вільховий Ріг, с. Нестеренки, с. Вербове, с. Божки. Наступного року заплановано продовжити ремонт доріг та оновлення зупинок.

Однак у зв’язку з відсутністю співфінансування від Агенції, зазначені дороги відремонтовано частково, а деякі дороги взагалі не ремонтувалися.

Житлово-комунальна інфраструктура

Територію Новоселівської громади обслуговує комунальне підприємство «Турбота», яке надає житлово-комунальні й побутові послуги; здійснює централізоване збирання та вивезення побутових, будівельних та інших відходів (на міське сміттєзвалище), негабаритних відходів з території домогосподарств фізичних осіб, підприємств, організацій та установ; займається благоустроєм всіх сіл громади. В комунальне підприємство залучені до роботи внутрішньо-переміщені особи. 

Було закуплено та встановлено нові сміттєві баки для твердих побутових відходів, а саме 69 сміттєвих контейнерів для змішаних відходів та 28 – для вторинної сировини (ПЕТ, скло); 98 плит під контейнери. Облаштовано майданчики для збору відходів. У 2022 році ї придбано додатково 18 штук сміттєвих контейнерів для змішаних відходів в сумі 128 тис.грн.

        За рахунок державної субвенції на соцекономрозвиток  (за сприяння народних депутатів А. Бобляха та К. Касая) закуплено для потреб комунального підприємства “Турбота” вантажівку та навантажувач Маніту. На суму 2 300 тис. грн., а також придбано люльку підйомну та ковш А.ТОМ 1 м3 до нього в сумі 108 тис. грн.

На території громади протікають річки Свинківка (права притока Коломаку) та Коломак. Проблема цих річок, як і більшості малих річок України в тому, що вони замулені, в результаті чого міліють і пересихають. Торік сільською радою розроблені проекти розчистки річки Свинківка. Але через воєнні дії ці роботи були відтерміновані. 

Відбулася розчистка ставка в селі Новоселівка, для використання його, під потреби пожежної охорони, також там частково організовано зону відпочинку з куренями та вбиральнею. Витрати в сумі 337,1 тис. грн.

Програмою благоустрою, озеленення та санітарної очистки населених пунктів Новоселівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на 2021-2025 роки, було передбачено розпочати роботи по створенню тематичних паркових зон. Процес закладення паркових зон в с. Мар'ївка, Рунівщина та Божківське триває, закуплено та висаджено саджанці, встановлено паркові скульптури.

Щодо санітарної очистки, цьогоріч ми повністю ліквідували два сміттєзвалища в громаді. А саме в селі Новоселівка було проведено розчищення та рекультивацію смітника, а також ліквідовано сміттєзвалище в селі Пасківка.  Витрачено коштів у сумі 578,5 тис.грн.

Фото без опису

Ми продовжуємо працювати з людьми стосовно необхідності дотримуватися законів поводження з твердими побутовими відходами.

У селі Божківське проведено роботи з аварійного капітального ремонту системи водовідведення в селі Божківське, що перебуває на балансі КП «Турбота» Новоселівської сільської ради в сумі 7 320,1 тис.грн. (кошти, отримані по соціальній угоді від Нафтогазвидобування складають 1 980 тис.грн., решта 5 340,1 тис. – кошти місцевого бюджету).

 

Було підключено свердловину до енергопостачання та підготовлено до підключення водогону в с. Божкове на суму 540 тис. грн.

 

У Новоселівській громаді закуплено та вже встановлено дитячі майданчики. Також замінено на сучасне огородження дитячих майданчиків с. Крювове, с. Божківське, с. Новоселівка, с. Надержинщина, с. Мар’ївка на суму 570 тис. грн. Наступного року оновлення майданчиків та парканів навколо дитячих майданчиків буде продовжено. 

Фото без опису

 

У громаді до вуличного освітлення під’єднані 23 села, їх обслуговує 88 трансформаторних підстанцій. Освітлення успішно функціонує, однак на час воєнного стану на сесії сільської ради було прийнято рішення вимкнути його. Була проведена робота щодо заміни блоків управління та всіх трансформаторах на антивандальні та встановлення ліхтарів більш стійких до перепадів елетроенергії. В тих місцях де подібне трапляється найчастіше. У 2022 році використано на ремонт поточного утримання вуличного освітлення в населених пунктах використано 1 070 тис. грн.

 

Поновлено роботу та відремонтовано ФАП в селі Пасківка, окрім ремонту були закуплені нові меблі та сантехніка. За необхідності в цьому приміщенні можна буде розмістити ВПО, які потребують термінового поселення. В цій же будівлі працює тепер відділення Укрпошти, для отримання якомога ширшого спектру соціальних послуг для жителів села.

Фото без опису

Завершено процес утеплення Божківського будинку культури. Утеплено передній фасад, перероблено опалення (фойє та спортивній залі) проведено внутрішні роботи. Було закуплено спортінвентар. 

Підтримано ініціативу створення п’яти Пунктів обігріву та Пункту незламності для забезпечення жителів доступом до тепла та можливості зарядити гаджети. А також створено продрезерв харчових продуктів для жителів громади на випадок невідкладних ситуацій. 

У Черкасівському клубі було облаштовано вбиральню. Розпочато капітальний ремонт приміщення Петрашівського сільського клубу та ФАПу (сума – 4 534,2 тис. грн), де за потреби також можна буде розмістити ВПО.

Здійснено ремонт в приміщенні пошти в селі Божківське, де буде функціонувати оновлене відділення Укрпошти, та Центр надання адміністративних та соціальних послуг, для зручностей жителів Божківського. 

Відремонтовано приміщення колишньої Надержинщинської сільської ради, де нині функціонує ЦНАСП, приміщення в селі Нестеренки для розміщення внутрішньо переміщених осіб в сумі 2 833 тис. грн. та закуплено матеріалів для ремонту в сумі 390 тис.грн.

На кладовищах в селі Мар’ївка та Терентіва оновлено огорожі. 

У вересні в селі Рунівщина відбулося відкриття меморіалу нашом земляку, скульптору, хорунжому армії УНР Михайлу Гаврилку на суму 146,4 тис. грн.

Фото без опису

Підтримано ініціативу релігійної громади села Рунівщина та жителів навколишніх сіл, щодо зупинки роботи церкви УПЦ (Московського патріархату) в селі Рунівщина. Наразі проводяться організаційні роботи щодо передачі даної споруди до релігійної громади ПЦУ. 

Для покращення інформування жителів громади та комунікації з усіма верствами населення успішно розпочато випуск інформаційного бюлетеня “Вісник Новоселівської громади”. 

Фото без опису

Освіта в громаді   

Цей рік навіть в умовах війни став новим етапом у розвитку освітнього простору нашої громади. 

Дошкільна освіта

Новоселівська громада має два дошкільних навчальних заклади – садочки в с. Рунівщина (21 діток) та с. Божківське ( 33 дитини на 32 ліжка). 

Діти сіл Новоселівського напрямку відвідували дитячий садочок у селі Залізничне. Заклад закрився, тож дітей нашої громади ми мали прийняти. Було прийнято рішення облаштувати дитячий садочок в приміщенні Новоселівської початкової школи. Наразі ремонтні роботи вже завершуються (сума робіт - 933,0 тис. грн.). 

Було проведено закупівлю всього необхідного обладнання для дитячих садочків: постільної білизни, пральних машин, меблів, пилососи. 

Також було проведено ремонтні роботи в садочках в селах Рунівщина та Божківське (сума - 956,0 тис. грн. та відповідно 859,0 тис. грн. разом - 1815, 0 тис. грн.).  

Шкільна освіта 

Зі збільшення навантаження на Новоселівську ЗОШ, а також не відповідність будівлі сучасним вимогам, у 2022 році було виготовлено відповідну проектно-кошторисну документацію та подано її на розгляд та подальшу участь в державній програмі з будівництва нової школи. На це спрямовано 3 мільйони гривень. 

Воєнний стан та повномасштабне вторгнення змінили пріоритети в розвитку освітньої галузі нашої громади. Виникла гостра потреба забезпечити всі навчальні заклади укриттями.

У двох школах Новоселівської громади, а саме Рунівщинській ЗОШ та Божківському ліцеї на завершальному етапі роботи  з ремонту приміщень та приведення їх до відповідності всім вимогам. 

Спрямовано на капітальний ремонт найпростіших укриттів в Рунівщинській ЗОШ в сумі 2 872,2 тис. грн., в Божківському ліцеї в сумі 1 758,1 тис.грн. та на реконструкцію найпростішого укриття в Новоселівській ЗОШ в сумі 8 364,7 тис.грн.

Також спрямовані кошти на капітальний ремонт харчоблоку в Рунівщинській ЗОШ в сумі 1 825 тис.грн.

 

У зв'язку з бюрократичними перешкодами, зокрема перенесення електроопор, реконструкція укриття для Новоселівської ЗОШ розпочалася на початку грудня, до кінця року заплановано завершити бетонні роботи та продовжити в наступному.

Торік в Новоселівській громаді на березі річки Коломак вперше стартував, дитячий військово-патріотичний табір "Діброва", який став справжнім одкровенням для дітей, батьків та ветеранів АТО, які проводили цей вишкіл. Через російську навалу цього року табір не функціонував, однак для учасників військово-патріотичного клубу “Штурм-2” було проведено вишкіл. Для дітей була закуплена зимова форма, та інші необхідні для тренувань предмети. 

Особливе захоплення у дітей викликав інтерактивний лазерний стрілецький тренажер (295,0 тис.грн.) та лазертаг (398,0 тис. грн.).

Фото без описуФото без опису

Для наших пластунів замовлено та відшито однострій. 

Фото без опису

За ініціативи ГО «Перспектива» реалізовано проєкт, в рамках якого для жителів громади протягом вересня-жовтня 2022 р. проведені тренінги з надання першої домедичної допомоги. За рахунок грантових коштів придбані тренажери: серцево-легеневої реанімації, імітатори різаних і колотих поранень (2 шт.), м’які ноші (2 шт.), а також тренувальні турнікети, бандажі, бинти, клапани, необхідні для надання допомоги потерпілому. Все обладнання передано на баланс відділу освіти.

 

Охорона здоров’я

Охорона здоров’я на території Новоселівської об’єднаної громади представлена системою Первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), яка складається з 8 фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) та 3 амбулаторій загальної практики та сімейної медицини (АЗПСМ).

Всі приміщення закладів охорони здоров’я було передано у власність нашої громади, ми розпочати належне їх утримання і відновлення, адже на момент передачі майже всі вони були у вкрай занедбаному стані. Окрім ФАПу в селі Пасківка, де відбувся ремонт, розпочато ремонтні роботи в амбулаторії в селі Рунівщина, де зараз проживають внутрішньо-переміщені особи (проєктна вартість робіт в сумі 5 600 тис. грн.). 

У селі Божківське проведене благоустрій  території поряд з будівлею Божківської АЗП-СМ в сумі 683,0 грн. Вкладено плитку, проведено озеленення, тощо. 

КУ «Агенція місцевого розвитку територіальних громад Полтавського району» залучено від Міжнародного благодійного фонду «АІСМ Україна»: медикаменти на суму 85805,83 грн. у вигляді гуманітарної допомоги. Від Міжнародного Фонду «Відродження» та CARE Deutsсhland отримали медикаменти для ВПО і малозабезпечених верств населення на суму 20 тис. грн.

В селі Нетеренки було розміщено ФАП в оновленому відремонтованому приміщенні. Також було замовлено та наразі здійснюється розробка проєкту на капітальний ремонт приміщення в селі Божково під розміщення ФАПу та благоустрою території. 

 

Соціальне забезпечення

Проведено виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги в сумі 77,4 тис.грн.;

         Надано матеріальну допомогу малозабезпеченим верствам населення, інвалідам, людям похилого віку тощо відповідно до прийнятої комплексної програми соціального захисту в сумі 760 тис.грн.

         Розуміючи складне матеріальне  становище в якому опинилися незахищені верстви населення нашої громади, зокрема люди поважного віку, було вирішено забезпечити осіб у категорії 60+ продуктовими наборами відповідно до комплексної програми соціального захисту в сумі 333,4 тис. грн.

На опалювальний період вже забезпечено дровами малозабезпечені родини та одиноких осіб у сумі 150 тис.грн.

 

Безпека в громаді

Забезпечення громадської безпеки на території ОТГ функціонує Комунальна установа «Місцева пожежна охорона Надержинщинської сільської ради». Фінансування комунальної  установи здійснюється за кошти місцевого бюджету. Покращення матеріально-технічного забезпечення установи здійснюється на належному рівні. По мірі надходження коштів, відбувається ремонт станції місцевої пожежної охорони. Цього року для поточного ремонту приміщенні місцевої пожежної охорони ми провели роботи на 255,6 тис. грн. 

 

Торік в рамках комплексної програми «Безпечна Новоселівска громада Полтавського району Полтавської області» на 2021 -2025 року, згідно якої в першому півріччі 2021 році офіційно відкрилася поліцейська станція в селі Божківське. Де зараз працює новий поліцейський офіцер громади. Всім необхідним станція забезпечується коштом місцевого бюджету.

Новоселівська сільська рада придбала та встановила відеокамери спостереження на суму 569,4 тис.грн. , що будуть розміщені по всій громаді. Це вже неодноразово допомагало правоохоронцям оперативно реагувати на випадки вандалізму та порушення громадського порядку. 

Фото без опису

Фінансування в Новоселівській громаді

 

Головною метою громади є формування достатніх ресурсів для фінансування пріоритетних напрямків соціально-економічного розвитку ТГ та підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

У структурі доходів найбільш питому вагу мають надходження від ПДФО – 90%. В 2022 році також надійшло трансфертів в сумі 16 335,8 тис.грн. (освітня субвенція з державного бюджету).

Загальна сума субвенцій, які були спрямовані в 2022 р. сільською радою на підтримку та розвиток організацій, які надають послуги жителям громади, а також військовим частинам та виправним колоніям, що розташовані на території громади складає 3537,3 тис. грн.

Для забезпечення потреб громади і ВПО КУ «Агенція місцевого розвитку територіальних громад Полтавського району» та ГО «Платформа сталого розвитку «Перспектива» було залучено ресурси у вигляді грантів та прямої гуманітарної допомоги від українських і зарубіжних організацій та урядів зарубіжних країн. Допомога надходила у вигляді продуктів харчування, дитячого харчування, засобів гігієни, одягу, посуду, меблів тощо. 

Робота по залученню гуманітарної допомоги продовжується і надалі. 

Залучена грошова, грантова і гуманітарна допомога для потреб ВПО і малозабезпечених дозволила значно зекономити кошти місцевого бюджету і спрямувати їх на вирішення найбільш критичних потреб – ремонт водопостачання та житла для ВПО.

 

Я вдячний всім членам нашої команди, яка сьогодні в умовах воєнного  стану  працює як єдиний, злагоджений механізм! Попри всі виклики з якими стиються щодня. 

Дякую всім керівникам підприємств і підприємцям, які своїми податками дають змогу розбудовувати громаду. Окрема подяка активним громадянам за допомогу, конструктивну критику. Я щиро вдячний за допомогу Ірині Вікторівні Степаненко, яка є ідейною натхненницею всіх позитивних і передових справ в громаді. За її досвід, поради, витрачений час і фінансову допомогу у вирішенні проєктів нашої громади.

Зроблено чимало за цей рік. Переконаний, що наступного вдасться набагато більше. Є чіткий план роботи, фінансування, графіки, кожне село і кожний громадянин завжди в центрі нашої уваги. Але головне для нас усіх - перемогти! 

         Дякую нашим захисникам за можливість працювати та жити у безпеці! 

 

 Новоселівський сільський голова

 Євген БОВА

                    

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь