Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Операція “Захід” була найбільшою депортацією населення з Західної України та Буковини у час після Другої світової війни

Дата: 21.10.2022 10:14
Кількість переглядів: 101

Варварська політика росії щодо української нації завжди була незмінною.

Тільки уявімо, що 75 років тому лише за добу радянські карально-репресивні органи вивезли майже 78 тисяч українців до віддалених районів Сибіру, де на них чекали каторжні роботи на копальнях та у колгоспах.

Фото без опису

Операція “Захід” була найбільшою депортацією населення з Західної України та Буковини у час після Другої світової війни.

Навіщо?

Після завершення радянсько-німецької війни, діяльність Української повстанської армії спрямовувалась проти радянських владних структур. Занепокоєне складною ситуацією в Західній Україні, політичне керівництво СРСР постійно шукало нові форми нейтралізації повстанського руху.

Саме депортація стала потужним та ефективним інструментом для розправи з "інакомисленням" українців. У 1944-1946 рр. з теренів Західної України.

Операція розпочалась у Львові о другій годині ночі: в помешкання львів'ян вривалися військові й після нетривалого обшуку дозволяли похапцем зібрати особисті речі, після чого цілі сім'ї у вантажівках доправляли на залізницю. З 2 до 4 години ночі теж саме спіткало жителів Рава-Руської, Жовкви, Бузька, Городка, Яворова. На Буковині, Волині, Івано-Франківщині, Рівненщині, Тернопільщині все розпочалось о 6 годині ранку.

Загалом з 1944 по 1953 рік в Західній Україні було репресовано понад 500 тис. осіб, заарештовано близько 134 тис., вбито 150 тис., виселено за межі України на довічний термін понад 200 тисяч людей.

Нічого не змінилося!

Й сьогодні громадян України примусово депортують за межі Батьківщини. Нація, яка століттями мала намір знищити, поставити на коліна та використовувати українців та інші вільні народи, як ресурс, ніколи не зміниться.

Пам'ятаємо завжди!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь