A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Виплати державної соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам

Дата: 02.09.2022 15:00
Кількість переглядів: 190

Фото без опису

Допомога на проживання надається внутрішньо переміщеним особам відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332.

З 01 травня 2022 року право отримувати щомісячну допомогу від держави мають наступні категорії заявників:

Ø громадяни, які перемістилися з територій територіальних громад, що розташовані в районах, де проводяться воєнні дії, або тих, які знаходять в тимчасової окупації чи в оточенні/блокуванні (відповідно до наказу Мінреінтеграції);

Ø громадяни, чиє житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, і які до 20.05.22 р подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія» (якщо заявка не подана до 20.05.2022 р., то подаються документи від органу місцевого самоврядування, які підтверджують факт втрати/пошкодження майна).

Для отримання державної допомоги особа має перебувати на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, що підтверджується відповідним документом (довідкою внутрішньо переміщеної особи / ВПО).

19 серпня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №963, відповідно до якої внутрішньо переміщені особи, які подавали заяви через Дію до 30 квітня 2022 р. але не отримали допомогу, зможуть додаткового звернутися із заявою до органу соцзахисту населення та отримати виплату. Для отримання допомоги особа має до 01 жовтня 2022 року особисто звернутися до органу соцзахисту населення з відповідною заявою, а також надати інформацію (збережену на фізичних носіях), що підтверджує факт попереднього подання заяви через застосунок Дія.

Алгоритм дій з отримання державної допомоги внутрішньо переміщеній особі на проживання:

1. Стати на облік як внутрішньо переміщена особа та подати заяву на отримання допомоги разом з пакетом необхідних документів до:

  • уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг;
  • в містах обласного значення – до управління соціального захисту населення;
  • подати заявку на отримання довідки через мобільний застосунок порталу «Дія».

2. Отримати виплату на власний рахунок (виплачується на банківський рахунок за стандартом IBAN), вказаний у заяві. Призначається з місяця звернення. Не включається до сукупного доходу сім’ї при наданні інших видів соціальної допомоги. Не оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Грошова допомога буде надходити щомісяця на кожну ВПО, вказану в заявці до призупинення або скасування воєнного стану в країні.

Розмір виплати для ВПО на проживання становить:

- для дорослого громадянина – 2 тис. грн;

- для дітей та людей з інвалідністю – 3 тис. грн.

***

Матеріал підготовлено у рамках проєкту Київський Діалог: Створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив, орієнтованих на реформи, що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь