Спалювання картопляного бадилля шкодить здоров’ю та довкіллю
Початок осені в Україні — традиційна пора спалювання картопляного бадилля на городах та присадибних ділянках.
Усім знайомий всім з дитинства запах горілого бадилля.
Для тих хто не знає, ЦЕЙ ДИМ ШКІДЛИВИЙ!
Під час згоряння рослинних залишків у повітря виділяється пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали й різноманітні канцерогенні сполуки. Коли бур'ян чи листя тліє без доступу кисню, з нього вивільняється бензопірен, який викликає ОНКОЗАХВОРЮВАННЯ. Поряд з тим з диму виділяються діоксини, які є дуже отруйними для людей.
Якщо ж залишки городини під час дозрівання оброблялись пестицидами, то отримаємо додаткову небезпеку.
Тобто ви самі себе труїте! Також ви загрожуєте здоров’ю своїх рідних та сусідів. Особливо, тих хто має проблеми з легенями чи алергії.
Окрім шкоди здоров’ю людини, спалювання городніх залишків та листя впливає на екологію: знищуються корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, гинуть ґрунтотвірні організми, забруднюється атмосфера, підвищується ризик пожеж.
Гуманним способом утилізації городніх залишків, є компостування. Через рік після закладки компост послужить корисним добривом!
Звертаємо вашу увагу, що сьомий місяць в Україні триває воєнний стан і розведення багать та задимлення, прирівнюються до ДИВЕРСІЇ! Не створюйте собі неприємностей з ЗСУ та поліцією!!
Наводячи лад на городах, будьте сумлінними та відповідальними!
Шануймо українську землю та один одного!