Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Обережно ботулізм!

Дата: 05.08.2022 11:00
Кількість переглядів: 209

 

 

Ботулізм (від лат. Botulos – ковбаса) – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем.

Фото без опису

Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг. 

За 6 місяців 2022 року  в Україні зареєстровано 43 випади ботулізму з 46 постраждалими, померло 2 людини.

Людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також в продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі, консервах. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої  їжі іноді до 4 діб і більше.

Основні симптоми захворювання це;

- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

-сильно виражена сухість у роті;

-важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

-підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
-запаморочення;

-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

-судоми.

Профілактика ботулізму

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується:

- виготовляти в домашніх умовах солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску.

- не купувати у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

- не купувати консерви у бомбажних, пошкоджених банках  та з наявністю плісняви.
При перших ознаках захворювання негайно треба звернутись за медичною допомогою!

Інформація надана Держпродспоживслужбою. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь