A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Обережно, гострі кишкові інфекції

Дата: 01.07.2022 09:07
Кількість переглядів: 150

 

Основна недуга влітку – гострі кишкові інфекції. 

Гострі кишкові інфекції – це одні з найбільш поширених інфекційних

захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.

Фото без опису

Зазвичай, їх викликають бактерії чи віруси, що потрапляють в організм людини

із зараженою їжею чи водою. Особливо актуальною проблема кишкових

інфекцій постала на фоні військової агресії росії.

Вони передаються через вживання зараженої їжі та води, під час

купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного

походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих

фруктах і овочах.

Симптоми — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте

лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купайтеся у чистих водоймах і

обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

мийте руки після відвідування туалету;

вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які

використовуєте для приготування їжі;

захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових

продуктів;

для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним

приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між

сирими і готовими продуктами.

 

3. Ретельно готуйте їжу:

ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і

морепродукти;

доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за

70°С;

сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не

рожевим;

ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2

години;

зберігайте приготовані страви гарячими (60 0 С) аж до подавання до

столу;

не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

 

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

- використовуйте чисту або очищену воду;

- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх

сирими;

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії

шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника

до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженню їжі.

Інформація надана КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради», за матеріалами ЦГЗ МОЗ України

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь