Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Обережно, гострі кишкові інфекції

Дата: 01.07.2022 09:07
Кількість переглядів: 198

 

Основна недуга влітку – гострі кишкові інфекції. 

Гострі кишкові інфекції – це одні з найбільш поширених інфекційних

захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.

Фото без опису

Зазвичай, їх викликають бактерії чи віруси, що потрапляють в організм людини

із зараженою їжею чи водою. Особливо актуальною проблема кишкових

інфекцій постала на фоні військової агресії росії.

Вони передаються через вживання зараженої їжі та води, під час

купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного

походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих

фруктах і овочах.

Симптоми — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте

лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купайтеся у чистих водоймах і

обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

мийте руки після відвідування туалету;

вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які

використовуєте для приготування їжі;

захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових

продуктів;

для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним

приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між

сирими і готовими продуктами.

 

3. Ретельно готуйте їжу:

ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і

морепродукти;

доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за

70°С;

сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не

рожевим;

ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2

години;

зберігайте приготовані страви гарячими (60 0 С) аж до подавання до

столу;

не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

 

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

- використовуйте чисту або очищену воду;

- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх

сирими;

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії

шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника

до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженню їжі.

Інформація надана КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради», за матеріалами ЦГЗ МОЗ України

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь