A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Роз’яснення про переваги функціонування ОСББ

Дата: 05.10.2020 12:48
Кількість переглядів: 535

Як визначає Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків», ОСББ – це юридична особа, створена власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для управління, утримання і використання спільного майна.

Фото без опису

Головною перевагою ОСББ є те, що така форма управління забезпечує ефективний контроль над витратами та платежами, дозволяє проводити заходи з енергоефективності, колегіально приймати рішення і втілювати їх у життя.

Утворивши ОСББ, співвласники отримають ефективний орган управління своїм багатоквартирним будинком, що дасть можливість співвласникам контролювати використання коштів, які щомісячно сплачують за утримання багатоквартирного будинку та його прибудинкової території, впливати на прийняття рішень, ефективно управляти спільним майном .

ОСББ має можливість обрати постачальників послуг чи відмовитись від постачання неякісних послуг. Об’єднання має право укладати договори на обслуговування будинків з тими компаніями, які пропонують кращі послуги, а також будь-якої миті може розірвати договір, якщо компанія неякісно виконуватиме роботу.

Також ОСББ може здавати  в оренду нежитлові приміщення, фасадні частини будинку під рекламні цілі та отримати додаткові кошти на утримання будинку. Як наслідок, можна суттєво зменшити тарифи і підвищити якість обслуговування.

Члени ОСББ мають право вимагати прозорості видатків та отримувати звіт у голови ОСББ. Так, ОСББ також повинно звітувати загальним зборам про виконання кошторису за рік.

ОСББ може брати участь у міських програмах ремонту житла, у державних та місцевих програмах фінансування ОСББ, втілювати проекти з термомодернізації. Однією з програм підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків є програма «Енергодім» Фонду енергоефективності, що передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний». Учасниками Програми можуть стати лише об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Адже саме ОСББ є тією юридичною особою, яка реалізовує права співвласників на володіння та користування спільним майном у будинку.

Більш детальніше про Програму «Енергодім» можна дізнатися за посиланням : https://eefund.org.ua/programa-energodim.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь