A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Протидія торгівлі людьми

Дата: 18.09.2020 11:51
Кількість переглядів: 453

Термін «торгівля людьми» передбачає різні види та форми експлуатації людини, які наводять яка міжнародними нормативно-правовими документами, так і законодавством України.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або  матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визначаються злочином.

Торгівля людьми може відбуватися у таких формах:

Рабство - це таке становище чи стан особи, по відношенню до якої використовують деякі або всі права, притаманні праву власності.

Залучення у боргову кабалу - фактичне приведення особи в стан повної рабської залежності від іншої особи. Експлуатація такої особи триває до тих пір, поки вона не відпрацює свій „борг" (у більшості випадків - ціну, яку за неї  було сплачено та витрати пов'язані з її утриманням).

Використання у порнобізнесі - це фактичне використання людини для створення предметів порнографічного характеру, незалежно від її ролі в даному процесі.

Втягнення у злочинну діяльність - це дії, пов'язані з безпосереднім психічним чи фізичним впливом на особу та вчинені з метою викликання у неї прагнення взяти участь в одному чи кількох злочинах. При цьому можуть використовуватись різноманітні засоби впливу.

Усиновлення або удочеріння в комерційних цілях - це оформлення спеціальним юридичним документом батьківської опіки над дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою подальшого їх використання для отримання доходів (у жебракуванні, занятті азартними іграми чи для подальшого укладання щодо них угод, пов'язаних з фактичною передачею права власності).

Використання у збройних конфліктах - використання особи для виконання нею бойових завдань, пов'язаних з поваленням державної влади або порушенням суверенітету і територіальної цілісності інших держав тощо.

Проведення дослідів над людиною без її згоди - це дії. вчинювані без дозволу людини, фізіологічний або психічний вплив на її організм із застосуванням методів, що не є допущені МОЗ України до загального застосування, тобто є експериментальним.

Види експлуатації:

Сексуальна експлуатація - це один з видів експлуатації праці людини, зокрема у сфері проституції (здійснення природних статевих актів, у більшості випадків без засобів контрацепції, задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинення будь-яких інших дій сексуального характеру з метою отримання доходів, а не на основі приязні чи особистої симпатії) чи суміжних з нею сферах.

Трудова експлуатація (примусове надання послуг) - будь-яка робота або служба, що вимагається від будь - якої особи під загрозою покарання.

Про те, що праця є примусовою, зазвичай свідчать наступні обставини:

  • застосування до особи психологічного чи фізичного насильства;
  • відсутність трудової угоди;
  • обмеження свободи пересування особи у вільний від роботи час;
  • утримання частини заробітної плати або не виплата її взагалі;
  • погроза видати органам влади (працівник-нелегал, повія в країнах, де за це передбачене покарання);
  • інші обставини.

Примусова вагітність - використання репродуктивних функцій організму жінки, шляхом природного або штучного запліднення без її згоди та подальше примушування жінки до виношування.

Вилучення органів - використання особи для видалення з її організму частини, яка має певну будову і спеціальне призначення (орган зору, серце, легені, печінка, нирки, підшлункова залоза з 12 - палою кишкою, селезінка тощо).

 

Громадяни, які мають статус особи, постраждалої від торгівлі людьми, мають право на матеріальну допомогу.

Виплачується така відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівля людьми».

Виплата матеріальної допомоги здійснюється органами соціального захисту населення одноразово у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (діти віком до шести років; діти віком від шести до 18 років; працездатні особи; особи, які втратили працездатність), установлених на момент звернення особи за матеріальною допомогою.

Для отримання матеріальної допомоги особа або законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми подає органу соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) такі документи:

  • заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
  • копію документа, що посвідчує особу;
  • копію документа, що підтверджує непрацездатність особи (у разі потреби).

Матеріальна допомога виплачується особі не пізніше одного місяця з дня її звернення до органу соціального захисту населення.

ЗУПИНЕМО ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ РАЗОМ!!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь