Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Створення ОСББ в Божківському - неминуче

Дата: 20.08.2020 08:48
Кількість переглядів: 846

19 серпня в Божківському, в районі багатоквартирних будинків, мешканці і представники Новоселівської сільради вчергове говорили про ОСББ. Цього разу зустріч зініціювали самі мешканці. Розуміючи реалії дня сьогоднішнього, стан інженерних мереж і прагнення жити в пристойної якості житлі.

Фото без опису

«Всі ви знаєте слово ЖЕК, як і те, що на сьогодні така форма обслуговування багатоквартирних будинків відійшла в минуле. Після злиття Божківського ЖЕК з комунальним підприємством «Турбота», на баланс об’єднаного підприємства перейдуть інженерні мережі. З залученням коштів обласного бюджету, а також частково коштів громади буде проводитися планова їх заміна, реконструкція, оновлення». А от утримувати власне житло будуть його власники. І найбільш прийнятною сучасною формою такого утримання є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, або ОСББ», — розповів присутнім на зібранні перший заступник голови Новоселівської сільської ради Євген Бова. В якості прикладу він навів той факт, що сьогодні керівництву громади доводиться завершувати розпочаті попереднім керівництвом декілька свердловин по громаді, які були спроектовані з помилками, а головне, не системно (свердловина, не з ’єднана з водогоном, є мертвою). На жаль, дорогоцінний час було упущено. І попереднє керівництво сільрад і до об’єднання, і протягом року після нього, не змогли запропонувати області і громаді проекти, які були б спрямовані на поліпшення інженерних комунікацій.     Наразі ж доводиться виправляти дану ситуацію, проектуючи навздогін водогони, як це є сьогодні по Божківському. Також попереднім сільським головою Надержинщини Григорієм Варавою не було зроблено нічого, щоб зношені каналізаційні мережі багатоквартирних будинків в Божківському потрапили в існуючі програми їх заміни. Як наслідок, жахливий стан каналізаційних мереж, які стали справжньою проблемою для мешканців цих будинків. Тепер цими проблемами разом з старостами, депутатами, керівництвом громади займатиметься оновлене КП.

Фото без опису

Утворення ОСББ дозволить же мешканцям житла самоорганізуватися і акумулюючи щомісячно кошти на рахунку ОСББ (замість сплати квартплати на рахунок ЖЕК), контролювати їх, а також використовувати саме на ті потреби в ремонті, які самі жителі і визначатимуть. При цьому КП «Турбота» надаватиме мешканцям ОСББ послуги по постачанню води, водовідведенню і каналізації.

Фото без опису

Якщо жителі багатоквартирних будинків встигнуть само організуватися до 15 вересня, вони за рішенням сільської ради, матимуть можливість отримати одноразово підтримку в розмірі 100 тисяч гривень, повідомив Євген Бова. Вже два ОСББ в Божківському створено, — інформує присутніх Євген Бова.

Один із присутніх висловив сумнів в доцільності ОСББ, мовляв, нехай ЖЕК ремонтує. На що Євген Бова відповів, що квартири таке саме приватне житло, як і домогосподарства в приватному секторі. Вони є приватною, а не комунальною власністю. А тому, і там, і там тільки власники визначають, що робити зі своїм житлом, без порад і втручання зі сторони.

Фото без опису

«На сьогодні ми за рахунок сільради вивозимо тверді побутові відходи», — говорить Євген Бова. Бачимо, як ви їх «красиво» вивозите, — говорить один із присутніх, натякаючи на недостатню кількість баків. Євген Юрійович критику сприймає, інформуючи, що тендер по закупівлі додаткових баків вже завершено. І що найближчим часом і ця проблема буде вирішена. Наголосивши ще раз, що вивезення відходів – наразі безкоштовне.

Фото без опису

Далі люди переходять до найболючішого – систематичних поривів каналізаційних мереж. «А в мене в хаті фекалії», — говорить жінка. «Нам в чергу ставати на те, щоб ви нам почистили каналізацію?», - в розпачі питає жінка. Розкажіть, який у вас план. На це Євген Юрійович відповідає, що всі каналізаційні мережі за протягом першої половини серпня були обстежені. Всі проблеми відомі. Але в бюджеті громади ні на попередні роки, ні на цей рік відповідні кошти для ремонту всіх мереж закладені не були. Всі ці ремонтні роботи зараз виконуються тільки з тих коштів, які ми перерозподіляємо, забираючи з інших напрямків і завдяки особистій допомозі обласного депутат Ірини Вікторівни Степаненко. Яка допомагає як з пошуком бригад, так і з пошуком коштів на оплату їхньої роботи.

Фото без опису

Все і зразу зробити неможливо, резюмував Євген Юрійович. Але робота йде, в тому числі над планами на майбутній бюджетний рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь