A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Створення ОСББ в Божківському - неминуче

Дата: 20.08.2020 08:48
Кількість переглядів: 812

19 серпня в Божківському, в районі багатоквартирних будинків, мешканці і представники Новоселівської сільради вчергове говорили про ОСББ. Цього разу зустріч зініціювали самі мешканці. Розуміючи реалії дня сьогоднішнього, стан інженерних мереж і прагнення жити в пристойної якості житлі.

«Всі ви знаєте слово ЖЕК, як і те, що на сьогодні така форма обслуговування багатоквартирних будинків відійшла в минуле. Після злиття Божківського ЖЕК з комунальним підприємством «Турбота», на баланс об’єднаного підприємства перейдуть інженерні мережі. З залученням коштів обласного бюджету, а також частково коштів громади буде проводитися планова їх заміна, реконструкція, оновлення». А от утримувати власне житло будуть його власники. І найбільш прийнятною сучасною формою такого утримання є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, або ОСББ», — розповів присутнім на зібранні перший заступник голови Новоселівської сільської ради Євген Бова. В якості прикладу він навів той факт, що сьогодні керівництву громади доводиться завершувати розпочаті попереднім керівництвом декілька свердловин по громаді, які були спроектовані з помилками, а головне, не системно (свердловина, не з ’єднана з водогоном, є мертвою). На жаль, дорогоцінний час було упущено. І попереднє керівництво сільрад і до об’єднання, і протягом року після нього, не змогли запропонувати області і громаді проекти, які були б спрямовані на поліпшення інженерних комунікацій.     Наразі ж доводиться виправляти дану ситуацію, проектуючи навздогін водогони, як це є сьогодні по Божківському. Також попереднім сільським головою Надержинщини Григорієм Варавою не було зроблено нічого, щоб зношені каналізаційні мережі багатоквартирних будинків в Божківському потрапили в існуючі програми їх заміни. Як наслідок, жахливий стан каналізаційних мереж, які стали справжньою проблемою для мешканців цих будинків. Тепер цими проблемами разом з старостами, депутатами, керівництвом громади займатиметься оновлене КП.

Утворення ОСББ дозволить же мешканцям житла самоорганізуватися і акумулюючи щомісячно кошти на рахунку ОСББ (замість сплати квартплати на рахунок ЖЕК), контролювати їх, а також використовувати саме на ті потреби в ремонті, які самі жителі і визначатимуть. При цьому КП «Турбота» надаватиме мешканцям ОСББ послуги по постачанню води, водовідведенню і каналізації.

Якщо жителі багатоквартирних будинків встигнуть само організуватися до 15 вересня, вони за рішенням сільської ради, матимуть можливість отримати одноразово підтримку в розмірі 100 тисяч гривень, повідомив Євген Бова. Вже два ОСББ в Божківському створено, — інформує присутніх Євген Бова.

Один із присутніх висловив сумнів в доцільності ОСББ, мовляв, нехай ЖЕК ремонтує. На що Євген Бова відповів, що квартири таке саме приватне житло, як і домогосподарства в приватному секторі. Вони є приватною, а не комунальною власністю. А тому, і там, і там тільки власники визначають, що робити зі своїм житлом, без порад і втручання зі сторони.

«На сьогодні ми за рахунок сільради вивозимо тверді побутові відходи», — говорить Євген Бова. Бачимо, як ви їх «красиво» вивозите, — говорить один із присутніх, натякаючи на недостатню кількість баків. Євген Юрійович критику сприймає, інформуючи, що тендер по закупівлі додаткових баків вже завершено. І що найближчим часом і ця проблема буде вирішена. Наголосивши ще раз, що вивезення відходів – наразі безкоштовне.

Далі люди переходять до найболючішого – систематичних поривів каналізаційних мереж. «А в мене в хаті фекалії», — говорить жінка. «Нам в чергу ставати на те, щоб ви нам почистили каналізацію?», - в розпачі питає жінка. Розкажіть, який у вас план. На це Євген Юрійович відповідає, що всі каналізаційні мережі за протягом першої половини серпня були обстежені. Всі проблеми відомі. Але в бюджеті громади ні на попередні роки, ні на цей рік відповідні кошти для ремонту всіх мереж закладені не були. Всі ці ремонтні роботи зараз виконуються тільки з тих коштів, які ми перерозподіляємо, забираючи з інших напрямків і завдяки особистій допомозі обласного депутат Ірини Вікторівни Степаненко. Яка допомагає як з пошуком бригад, так і з пошуком коштів на оплату їхньої роботи.

Все і зразу зробити неможливо, резюмував Євген Юрійович. Але робота йде, в тому числі над планами на майбутній бюджетний рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь