A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоселівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Наталія Базавлук про те, які завдання вирішує очолюваний нею відділ Новоселівської сільради

Дата: 05.08.2020 16:41
Кількість переглядів: 782

Наталія Базавлук, начальник відділу земельних відносин, просторового планування розвитку територій та екологічної безпеки.

Наталіє Олегівно, чим займається очолюваний Вами відділ, які його завдання?

Першочерговими завданнями відділу на даний час є: проведення суцільної інвентаризації використання земельних ділянок, як в межах так і за межами населених пунктів; аналіз договорів оренди землі, які укладені в попередніх роках, з точки зору відсоткової ставки оренди, нормативної грошової оцінки землі, останні не переглядалися роками, та дотримання умов договорів оренди землі. А також укладення договорів оренди на ті землі комунальної власності, які до цього часу використовувалися без відповідних угод, а бюджет громади не до отримував значні кошти. А також аналізуємо, чи отримувала громада в повній мірі податки та рентну плати за користування надрами на її території.

Першими результатами роботи вже можете поділитися?

Вже проведено перший етап аудиту (інвентаризації) земель практично по всім старостатам. Порушень чинного законодавства багато. Моніторинг заключених договорів оренди теж дав перші результати. За його результатами ми розіслали листи користувачам земельних ділянок. На даний час до сільської ради надійшло близько двадцяти звернень від них щодо внесення змін до договорів оренди землі в частині зміни розміру орендної плати (в сторону збільшення).

Дуже непросте питання розробки кар ’єрів, які розташовані на території громади. Проведено роботу та відповідні робочі зустрічі з орендарями цих земельних ділянок. Ми підняли питання приведення їх відповідність до вимог земельного, екологічного та гірничого законодавства, а також сплати ними рентної плати, відповідно до вимог Податкового кодексу України, та укладення соціальних угод на розвиток інфраструктури Новоселівської сільської ради.

З власниками будівель на території колишнього санаторію «Лісні поляни», ведемо перемовини щодо передачі частини об’єктів нерухомого майна в комунальну власність, з метою розміщення на даній території об’єктів рекреації, таких як дитячий табір, Палац спорту чи навіть хоспіс.

Щодо виявлених порушень цільового використання землі, яку відповідальність понесуть порушники? І чи не буде вибіркового підходу, коли відповідатимуть ті, в кого пару гектарів землі, а ті, хто мають тисячі гектарів уникнуть відповідальності?

Дійсно порушень у використанні земель виявлено чимало, серед них найпоширеніші це використання (розорювання) земель без документів, а також розорювання сіножатей чи пасовищ. Хочу запевнити жителів Новоселівської громади в тому, що вибіркового підходу не буде ні до кого. Заходи контролю вже сьогодні проводяться як щодо тих, хто обробляє пару гектарів землі, так і до тих, хто обробляє тисячі. Саме за поданням (зверненням) сільської ради до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель будуть складені акти перевірки або ж протоколи про адміністративні правопорушення у сфері використання та охорони земель, з метою притягнення порушників до відповідальності.

Чи є в Новоселівській ОТГ досить чутлива проблема «двох гектарів», як вона вирішується?

Стосовно питання чутливості проблеми «двох гектарів», на території Новоселівської сільської ради такої гострої проблеми на даний час немає. Так як основна частина жителів громади, яка виявила бажання отримати так звані 2 гектари, їх отримала. В разі надходження звернень щодо отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею до 2 га, дані звернення задовольняються позитивно, в разі дотримання вимого чинного законодавства України.

Ваш відділ в своїй назві містить «просторове планування». Для чого воно потрібне і яким чином воно відображається на житті окремо взятого жителя громади?

Кажучи простими словами, це вимога закону щодо використання тих чи інших територій громади, планування розміщення на них тих чи інших об’єктів. Якщо говорити про Новоселівську ОТГ - це одночасно і містобудівна документація для громади і документація із землеустрою, яку повинен мати кожний власник земельної ділянки. Саме просторове планування полягає в тому, що будь-яка територія громади повинна мати певне функціональне призначення і відповідно використовуватися. Приймаючи генеральні плани, ми як сільрада, детально обговорюємо з людьми, де доцільно відобразити землю для потенційного будівництва промислового виробництва, а де має бути парк чи зона відпочинку. Без містобудівної документації жодний інвестор не може нічого побудувати в громаді.

Передрук з газети «Вісті»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь